SKL gaat samen met KTBA de werkgroep Food herstarten. Zo kunnen (potentiële) leden van SKL, die
werkzaam zijn of affiniteit hebben met food gedurende 4 ochtenden voorafgegaan aan een SKL
meeting deelnemen aan de werkgroep om samen de kennis te verdiepen en te verbreden. In een
ronde tafelsetting praten we over onderwerpen, waar we allemaal mee in aanraking komen, denk
aan: kwaliteit- en voedselveiligheidscultuur, welke wet- en regelgeving is van toepassing , hoe geef
je invulling aan nieuwe of gewijzigde normen, hoe implementeer je duurzaamheid en nog veel meer
vragen en antwoorden voor de professionals uit de food sector. Iedere deelnemer kan onderwerpen
aandragen en de sessies staan onder de professionele begeleiding van KTBA.
Aankomende bijeenkomsten
- 1 november 2024
- 28 januari 2025
- 21 maart 2025
Save the date: 1 november!
Allergenenbeheersing: hoe om te gaan met het nieuwe Nederlandse Allergenenbeleid.
De afgelopen 10 jaar is er veel gestoeid met het wel of niet geven van een waarschuwing voor onbedoelde allergenen in producten (de Precautionary Allergen Labelling (PAL)). Enerzijds is een waarschuwing voor onbedoelde allergenen belangrijk voor mensen met een allergeen, anderzijds werd deze waarschuwing steeds meer een ‘indekken door de leverancier’ waardoor de waarschuwing minder waarde had. Daarnaast waren er sinds 2016 onduidelijke richtlijnen vanuit de NVWA wat te doen bij een restrisico op onbedoelde allergenen.
Per 1 januari 2024 is een nieuw Nederlands allergenenbeleid van toepassing. Dit beleid is vastgesteld door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en is uiterlijk 1 januari 2026 van kracht. Dit beleid geeft duidelijke richtlijnen voor het gebruik van een PAL.
Samen gaan we in gesprek over:
– Wat houdt de nieuwe richtlijn in;
– Hoe ga je hier in de praktijk mee om;
– Wat zijn best practices om onbedoelde allergenen te voorkomen en hoe bepaal je het restrisico.
We willen er graag weer een interactieve sessie van maken en natuurlijk zijn we ook benieuwd naar jullie vragen met betrekking tot dit onderwerp. Als je al een duidelijke vraag of wens voor uitwisseling over een aspect van dit onderwerp hebt, dan is het fijn als je dit van te voren al doorgeeft.
Terugblik 27 oktober 2023
Tijdens de eerste werkgroep food op 27 oktober kijken we terug op de vorige sessies rond om
kwaliteit- en voedselveiligheidscultuur en trekken we deze samen door naar duurzaamheidscultuur.
Sinds een paar jaar is kwaliteit-en voedselveiligheidscultuur een belangrijk onderwerp in de diverse
GFSI standaarden, zoals BRC, IFS en FSSC22000. Hoe heeft dit onderwerp zich in de laatste jaren
ontwikkeld, waar lopen we tegen aan in de praktijk en hoe motiveren we alle lagen in een organisatie
om gezamenlijk de cultuur te dragen en te verbeteren?
Met de komst van de CSRD wetgeving zien we dat ook duurzaamheid, verplicht geïmplementeerd
moet gaan worden. Vanuit klanten (retailers) komen al de eerste vragen over dit thema.
Samen gaan we in gesprek over oa. de volgende vragen:
bij welke afdeling komen vragen van klanten over duurzaamheid terecht?
welke informatie heb je nodig?
hoe zorg je dat alle betrokken afdelingen, zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid
hierin?
hoe breng je structuur aan in alle data en informatie, die nodig is?
Lees hier een terugblik van de bijeenkomst: https://www.skl.nl/terugblik-skl-werkgroep-food-duurzaamheidscultuur/
Lidmaatschap
Voor slechts € 50, — (excl. btw) bied SKL deze werkgroep aan bovenop het SKL lidmaatschap.
Daarnaast wordt je SKL lid en krijg je 8 bijeenkomsten waarvan 2 bedrijfsbezoeken per jaar rondom
kwaliteit en duurzaamheid in de breedste zin des woords. 8 meetings met vakbroeders uit
verschillende organisaties, grotendeels in Limburg. Het lidmaatschap bedraagt € 200,– per jaar (excl.
btw) inclusief ontvangst met koffie en vlaai en een aangeklede borrel achteraf.
Wil je ook een keer ‘proeven’ aan SKL en/of de werkgroep Food, meld je dan aan met je naam,
functie, organisatie en contactgegevens op Email: skl@lwv.nl Onderstaand de eerste 3 meetings van
het seizoen:
– 29 september ‘Web 3 en AI (Artificial Intelligence), kansen voor kwaliteitsmanagers ? om
13.00 uur Merode te Stein
– 27 oktober 9.00 uur werkgroep food en aansluitend om 13.00 uur bedrijfsbezoek bij
Intertek, dat 2 km verder gevestigd is.
– 1 december Sustainability (reporting) door Medtronic
SKL: Ontmoeten-Inspireren -Excelleren; in kwaliteit en duurzaamheid.